1957
Shell
Vilh. Nellemann
Sønder Boulevard (Tørvebryggen 28)
Randers

En af den danske autobranches ældste og mest markante virksomheder blev grundlagt i Randers i 1900 af den da 22 årige Vilhelm Nellemann. Han var udlært som smed og startede med at reparere og sælge cykler, datidens store statussymbol. Hurtigt kom bilerne dog ind i billedet, han solgte sin første i 1905. Han åbnede afdelinger i både København og Aarhus og fik hovedagenturet for bl.a. Nash og Morris og importerede og solgte rigtig mange biler. Efter Den Anden Verdenskrig etablerede Nellemann egen samlefabrik, der var i drift til 1962 og virksomheden blev i 1960erne Danmarks absolut største bilimportør.

Men også forretningen i Randers voksede, i 1939 indviede man her en ny stor forretningsbygning, et bil-palads tegnet i funkis-stil af arkitekt Hans Rahlff, med værksted, reservedelslager og, selvfølgelig, servicestation.

Nellemann havde drevet et garageanlæg med en Shell-servicestation på grunden hvor den nye forretning byggedes, og man anlagde nu en ny servicestation overfor, på hjørnet af Sdr. Boulevard (den nuværende Tørvebryggen) og Hospitalsgade.

På trods af at ikke alle importrestriktioner var afskaffet endnu, var antallet af biler i midten af 1950erne steget så meget at man skønnede en udvidelse af servicestationen var rentabel. Så i oktober 1956 indvies en nyombygget servicestation på Sdr. Boulevard. Ombygningen havde kostet 200.000 kr. Bestyrer Thomas Iversen og hans folk kunne på det nye anlæg smøre to biler og vaske tre, på én gang. Den ene af smørehallerne var blandt Danmarks største, den kunne rumme tre mindre vogne eller en lastbil med påhængsvogn. Ombygningen havde taget et par år., men driften havde ikke været standset. Tidligere kunne tankanlægget rumme 11.000 liter, nu var kapaciteten øget til 24.000 liter. Foran servicebygningen var der tre kørebaner med fem standere plus en stander med olieblandet knallertbenzin. Den nye station indeholdt også vulkaniseringsværksted, kontor, kundetoiletter og salgsrum.

Rahlffs fine funkisbygning står endnu, om end Nellemanns autoforretning på stedet ophørte i 2009, mens servicestationen er nedbrudt og på stedet er opført en McDonalds restaurent.

Vilhelm Nellemanns havde seks søskende heraf tre brødre. Akkurat som Vilhelm, blev den to år yngre Sofus uddannet som smed og de to arbejdede sammen nogle år, som cykelhandlere. Men mens Vilhelm rettede fokus på grossist-ledet, fortsatte Sofus som detail-handler. Også han fik hurtigt øje på automobilet handelsmæssige muligheder og opbyggede en virksomhed der som autoriseret Ford-forhandler blev en af landet største. Deres to sønner, fætrene Vilhelm Jr. og Robert, blev nogle af de mest vindende danske motorkørere i 1950erne og 60erne, samtidig med at deres respektive forretninger voksede. Vilhelm Jr’s søn, Jac, blev også en succesfuld motorkører, han nåede lige at snuse til Formel 1, inden han koncentrerede sig om sin forretningskarriere. Han overtog aktiemajoriteten i Vilhelm Nellemanns gamle firma i 1996 og opkøbte få år senere Sofus Nellemanns gamle forretning i Randers, der dog i et årti havde været på fremmede hænder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *