1979
Chevron
Kystvejen 24
Skovshoved
Gentofte

1979 ikke realiseret forslag til ny afdækning.
1979 ikke realiseret forslag til ny afdækning.
1979 ikke realiseret forslag til ny afdækning.

Texaco-tankstationen på Skovshoved Havn, tegnet af Arne Jacobsen, er verdensberømt for sin minimalistiske funktionalisme. Den repræsenterer det ypperste inden for dansk design og arkitektur. Sammen med tankstationen ved P-huset i Dr. Tværgade, er den eneste tankstation i Danmark der er fredet. Den har desuden modtaget den arkitektoniske Europa Nostra pris. Men det kunne faktisk let være gået anderledes, Jacobsens tankstation kunne i dag blot have været et minde om dengang da bilen, også af de kulturradikale meningsdannere, blev set som en del af løsningen på tidens problemer.

Stationen blev opført i 1938 som en del af ”Den hvide By” der desuden omfattede boligbyggeriet Bellavista samt Bellevue Strandbad og Bellevue Teateret. Op gennem 1970’erne var tidens tand begyndt at gnave ganske alvorligt i den berømte bygning og i 1979 ansøgte den daværende ejer Chevron om at måtte udskift paddehatten med deres standard-skærmtag. Det afvistes dog blankt af Gentofte Kommune og derefter kontaktes arkitektfirmaet Dissing+Weitling som udarbejdede det viste forslag. Gentofte Kommune sendte sagen til Akadamirådet som afviste begge forslaget og sagen lå derefter stille i yderligere små 20 år. I 1998 indledte HydroTexaco et stort renoveringsprojekt der resulterede i det flotte resultat vi i dag kan nyde.

Tilbage i 1930erne havde Arne Jacobsen fået til opgave at konstruere en standardtype for Texaco. Den skulle opføres i jernbeton og indeholde smøre- og vaskehal, toiletter, fyrrum og salgslokale. Der blev dog aldrig opført flere, måske fordi Texacos benzinaktiviteter i Danmark blev overtaget af Caltex kort tid efter. I tidens løb er der skiltet om flere gange, først kort tid før Den anden Verdenskrig fra Texaco til Caltex, siden til Chevron i 1967, Jet i 1986 og Uno-X i 1996.  

ca 1935
ca 1935
1939
1956

1957

1939

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *