1972
Shell
Østergade 23
Oksbøl

Det er næsten symbolsk at man i Oksbøl, hvor hele byen afkøles af luften der kommer ind fra Vesterhavet (hvis kyst kun ligger en halv snes kilometer væk) kan finde flere af landets bedste specialister i at reparere og servicere sekscylindrede luftkølede boxermotorer. Manden der for et halvt århundrede siden lagde grundstenen til at Oksbøl i dag er Danmarks Porsche-by nr 1, holdt til i værkstedet på den Shell-tankstation han drev sammen med sin hustru, manden hed Esben Kræn. På fotografiet er det dog en Land Rover der holder foran beboelsesejendommen, et køretøj nogen måske vil mene er mere egnet til befordring på den egn. 

Shell-tanken er bygget på grunden hvor tidligere et smedeværksted lå, det var i forbindelse med det, at benzinsalgsanlægget blev etableret. Den gamle værkstedsbygning var, da fotografiet blev taget i 1970erne, for længst nedbrudt og nye værksteds- og lagerlokaler opført således at anlægget fremstod som en moderne servicestation. Østergade var en del af landevejen fra Varde til Blåvandshuk. Fra Østergade var der to indkørsler, hvorimellem der var opstillet adskillige genstande: En glittermast med gadebelysning, prisskilt, Shell-bomærkestander, lygtestandere til oplysning af pladsen ved Dieseltanken, på disse er ophængt Tank-Selv skilte, endelig stod der også et ydmygt, rundt skilt der annoncerede Kræns speciale: Porsche og Mercedes-Benz service. Et fladt skærmtag udgik fra butikken, der var udført som en karnap til værksteds- og servicebygningen. Under taget stod tre pumpestandere suppleret ved indgangen til butikken af en hånddrevet med knallertbenzin. Der var desuden en tildækket stander med seddel-betalingsautomat, samt en salgsvogn med smøreolie. Værkstedet lå til højre for butikken, til venstre lå vask- og smørehal. På værkstedets facade mod forpladsen, hænger et Shell-bomærke af ældre type end det der hænger i galgen mod vejen. På de to stolper der understøtter skærmtaget hænger reklame-vimpler med teksten ”Frisko”. Over portene til værkstedet hænger et skilt med teksten ”-service”.

I 1996 overtog Skjold Pedersen anlægget, han videreførte både Shell-forhandlingen og Porsche-servicen. Han gav i 2016 stafetten videre til Dennis Riis Johnsen

ca 1960

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *