1960
Shell
Hornbækvej 475
Tikøb

Hvilken tankstation er Danmarks mest kendte? Mange vil utvivlsomt svare Arne Jacobsens Texaco-station i Skovshoved, nogle vil måske pege på den tankstation Erhard Jacobsen ikke kørte ind på, dengang i november 1973, da hans udeblivelse fra en afstemning i folketinget resulterede i et folketingsvalg, der radikalt ændrede det politiske landskab i Danmark. Men de fleste vil sikkert mene at dette lille ydmyge tankanlæg i Tikøb er Danmarks mest kendte. I al fald havde tanken den mest kendte tankpasser, nemlig Dirch Passer. Godt nok kun på film men til gengæld med uvurderlig hjælp fra Ghita Nørby og Ove Sprogøe. Jeg hentyder naturligvis til filmen ”Baronessen fra Benzintanken” fra 1960, hvor handlingen udspilles med en benzin-station som omdrejningspunkt.

13 år før havde Anker Bergh Hansen etableret automobilværkstedet med tilhørende benzinsalg på Hornbækvej i Tikøb. Han var da 34 år gammel og havde arbejdet som faglært mekaniker siden han i 1934 aflagde svendeprøve hos Auto-Shop i Helsingør. Han fik hurtigt oparbejdet en trofast kundekreds. I 1982 overtog sønnen Niels Erik forretningen. Benzinsalget ophørte i 1990, Niels Erik fortsatte i autoværkstedet indtil 2012, dog med færre og færre reparationer. I 2012 købte den lokale blikkenslager, Stig Peter Larsen ejendommen og han har nænsomt, men gennemgribende, istandsat værkstedet så det fremstår som vist i filmen fra 1960.

Bygningen bestod af et stort værkstedslokale med to grave, i det ene hjørne var indrettet kontor og lager med vindue ud til Hornbækvej. Bygningen var uisoleret, havde sadeltag beklædt med bølge-eternitplader med i alt 8 ovenlysruder. Adgangen til værkstedet foregik enten gennem de to skydeporte i den sydlige facade eller gennem døren fra forpladsen.

Den enlige benzinpumpe stod på en ø mellem værkstedet og vejen, sammen med en lampestander og en trykluftdispenser, en mobil pumpe til olieblandet to-takts-benzin var placeret ved siden af pumpeøen. I skellet mod matriklens sydlige nabo, stod en stander med Shell-bomærke og eftermonteret I.C.A.-reklame. På værkstedsbygningens facade mod vejen hang over vinduet et skilt med reklame for Goodyear.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *