1960
BP
Helligdomsvej 1
Gudhjem

Pr. 1. december 1956 lejede BP Oliekompagniet et areal af Østerlars-Gudhjem Sogneråd, beliggende på vestsiden af landevejen Nexø-Alllinge-Sandvig. Lejemålet var uopsigeligt for begge parter frem til 1. december 2055. For hele lejeperioden betalte BP 15.000 kr. De opførte en tankstation af Standardtype tegnet af Bent Moudt og den første forpagter, Gert Lund, kunne åbne stationen 13. september 1958. Lund var uddannet mekaniker og foruden benzinsalg og reparation af biler solgte han knallerter, cykler, påhængsmotorer og græsslåmaskiner.

Stationen var opført i færdigfremstillede betonelementer, salgsrummet bestod af store glaspartier, ligesom værkstedets facade mod forpladsen. Fra salgsrummet udgik skærmtaget, der delvist overdækkede de tre pumper, ved butikken stod standeren med knallertbenzin. Mellem de to indkørsler var et halvmåneformet græsareal med oplyste BP-kupler og galge med BP-skjold samt flagstænger med gul/grønne vimpler. Omkring tankstationen indrettedes af kommunen offentlig parkeringsplads.

Naboen mod syd var et andet autoværksted, der havde Shell-forhandling. De delte den ene indkørsel, hvorfor der var opstillet en flagstang midt i indkørslen. En olietankbil påkørte selvfølgelig flagstangen og den blev ikke genopsat.

Gert Lund havde tanken indtil 1967, siden har flere forpagtere haft stationen, som gennem årene er blevet moderniseret og udvidet flere gange, i 2006 konverteredes den til F24 automatstation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *