1957
BP
Havnegade 5
Rudkøbing
Langeland

BP-tankanlæg opført ved Toldkammeret på havnepladsen i Rudkøbing, beliggende på hjørnet af Havnegade og Brogade ved midtermolen. Rudkøbing ligger midt på Langeland, centralt placeret i sit opland. Byens to store indfaldsveje, Nørregade og Østergade, løb sammen på Torvet, hvorfra trafikken lededes ad Brogade ned til havnen.

Anlægget bestod af en smøre- og en vaskehal der var anlagt i forlængelse af hinanden. Bygningen havde fladt tag og facaden ud mod påfyldningspladsen bestod af store glaspartier. Mod toldkameret var en mur beklædt med klinker. Midt på den betonbelagte forplads var en pumpeø med tre elektriske pumpestandere, oliebar og en hånddrevet pumpe til to-taks-benzin. Overdækningen bestod af to ganske små skærmtage. Der var bomærkestandere på forpladsen og mod Brogade.

Umiddelbart til venstre for BP-tanken lå en Shell-tank og uden for billedet, som nabo en Esso-tank der var opført i forbindelse med automobilhandler Frits Johansens værksted.

Færgen i baggrunden gik på ruten Rudkøbing – Vemmenæs. Den blev åbnet i 1925. Ved Siødæmningens åbning i 1959, blev ruten omlagt så den sejlede Rudkøbing – Siø. Ruten blev nedlagt ved Langelandsbroens åbning 10. november 1962. Bilisterne kunne få sig en varm pølse i ventetiden og læse dagens nyheder.

Benzinsalget fra tankstationen ved toldkammeret ophørte i 1979, i dag er der café i toldkammeret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *