1953
Esso
Autocentralen
Sankt Mortens Gade 2
Rønne


Tankbestyrer Thor Christensen beundrer Autocentralens ejer Jens Dams flotte vogn.

Autocentralen blev etableret i 1927, den udgjorde et helt ejendomskompleks, placeret bag Store Torv med indkørsel fra både Sankt Mortensgade og Ellekongstræde. Autocentralen var ejet af Det Danske Petroleums Aktieselskab som udlejede lejemålene til forskellige forretningsdrivende.  Foruden bil- og benzinforhandling, reparationsværksteder, blev der drevet garage og parkeringsudlejningsvirksomhed.

Blandt lejerne var Poul Rasch, som forhandlede Willys Overland, og Gunnar Larsen som drev en Ford-forretning.

På et tidspunkt overtog Mercedes-Benz-forhandleren Jens Dam alle lejemål, hvorefter han stod for at udleje de forskellige lokaler. Det åbnede mulighed for at benzintanken kunne forhandle den billigere russer-benzin fra Bornholms Nafta-Benzin og Olie Import. Senere gik man dog over til Esso igen.

Foran det kombinerede salgs og vagtlokale står til venstre en gammel hånddrevet pumpe og til højre en elektrisk med ur-viser. Det lille hus var opført i bindingsværk med synligt træskelet, udfyldt med plader. Taget var afvalmet og beklædt med skiffer, det forsatte ud over påfyldningspladsen. På tagryggen var opsat et stort oplyst skilt. Der skiltedes, både på Store Torv og Sankt Mortensgade, og sandsynligvis også ved indkørslen fra Ellekongstræde, med henvisning til Autocentralen og Esso.

Senere udskiftedes begge pumper, huset nedbrydes og pumperne stod på en ikke overdækket, men oplyst pumpeø. Benzinsalget indstilles i 1977.

Fra venstre: “Fantomet”, Jens Dam og Kaj Eriksen.

Kongehusets biler besøgte Autocentralen først i halvtresserne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *