1953
Esso
Tilst Parkvej 3
Todderup pr. Mundelstrup
Tilst
Aarhus

 

1953

Hr. automekaniker Vagner Malling fik i 1952 tilladelse til at opføre automobilværksted med servicestation på hans ejendom beliggende på østsiden af Tilst-Kasted kommunes offentlige bivej nr. 2 (Tilst-Mundelstrup), hvor denne udmundede i Århus-Viborg landevejen. Vagner Mallings far og farfar havde begge været vognmænd. Vagner startede også som sådan, men blev senere udlært automekaniker.  Han var ansat som sådan på mejeriet Vesterbro, indtil han byggede tankstationen, der åbnede i 1953.

Bygning bestod af værksted/smørehal/vaskehal og salgslokale. Hele forpladsen var grusbelagt. To pumpestandere, en hånddrevet og en elektrisk, var placeret på oval pumpeø, oplyst af paddehat-lampestandere. Der var to indkørsler fra landvejen. Ved hver var der to stolper med refleks, samt et skilt med teksten Aaben. Ved indgang til salgslokale var placeret en oliebar og reklame for Atlas-dæk med dråbemanden. Fra bygningen udgik en baldakin der overdækkede et lille område ved indgangen, over baldakinen var et skilt monteret på væggen med teksten Esso Service samt indehaverens navn: Vagner Malling.

På fotografiet står en motorcykel (Nimbus ?) ved muren til værkstedet. I baggrunden ses villabebyggelsen der blev opført efter Den anden Verdenskrig i området ved Viborg-landevejen, mellem de to landsbyer Todderup og Tilst og stationsbyen Mundelstrup.

På græsarealet mod vejkrydset anlagdes sidst i 1960erne en grillbar, der senere udvides til et egentligt cafeteria.

Vagner Malling ejede stationen til 1971-72. hvor brødrene Niels og William Riisgaard overtog den og førte virksomheden videre som Todderup Autoværksted. Efter af have været udvidet flere gange siden 1953, planlagde ejerne i midten af 1980erne at nedbryde hele anlægget og opføre et nyt. Inden planene blev realiseret havde Statoil overtaget Dansk Esso, det var således deres bomærkeskilte der hang i skiltene da den nye station åbnede.

I forbindelse med etableringen af motorvejen uden om Aarhus omlagdes Viborg-landevejen og strækningen hvor servicestationen lå skiftede navn til Tilst Parkvej.

1987
1991

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *