1952
Gulf
Orla Lehmanns Allé 14
Aarhus

Tæt ved Aarhus Hovedbanegård lå denne, lidt interimistiske, tankstation fra 1950erne og op til midt i 1970erne. Anlægget var placeret på Banegårdsgade ved Orla Lehmanns Allé og de to bygninger indeholdt foruden vagtlokale til tankpasseren, også en kiosk og en nødtørftsanstalt, dvs. et offentligt toilet.  Fotografiet er fra 1952 og tankpasseren har ikke mere travlt end han kan slå en sludder af med de forbipasserende fodgængere. Der var kun en enkelt benzinpumpe og derudover vand til efterfyldning af køler og vask af forrude. I slutningen af 1950erne kom endnu en elektrisk pumpe til og derforuden hånddrevne pumper til 2-takts benzin.

Gulf var i Danmark først kommet ind på benzinmarkedet i 1930erne. De havde overtaget smøreoliegrossist- og fabrikantvirksomheden Alfred Olsen & Co. da denne kom i økonomiske vanskeligheder i 1926. Da det sovjetiske Nafta-selskab trak sig ud af det danske marked i midten af 1930erne, overtog Gulf/Alfred Olsen & Co. store dele af deres salgsnet.

Gulf Oil Corporation havde allerede i 1913 åbnet verdens første drive-in tankstation i Pittsburgh, Pennsylvania. Gulf var også det første olieselskab, der begyndte at sælge benzin som en mærkevare. Det betød, at Gulf som selskab garanterede at produktet var af høj kvalitet og at det var det samme produkt hver gang kunderne købte benzin, modsat tidligere hvor det var forhandlerens gode navn og rygte der havde været den eneste garanti. Det første Gulf-logo, den orange skive med GULF skrevet med blå, skyggede kapitaler introduceredes i 1920 og var uændret til 1963.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *