1949
Shell
Ferdinand Jørgensen
Østergade 42-46
Rønne

I 1916 etablerede den 28-årige, tidligere telefonmontør Ferdinand Jørgensen sig som cykelhandler i Østergade i Rønne. Forretningen gik godt og et par år senere udvidede han med motorcykle- og automobilhandel. Senere blev han aut. GM og Nimbusforhandler, med dertil hørende specialværksted og reservedelslager. Han havde også, som mange af den tids store automobilforretninger, en servicestation med benzinsalg, vaske og smørehal.

Østergade var Rønnes indfaldsvej fra Aakirkeby, Bornholms tredjestørste by. Kvarteret var typisk for en dansk provinsby med sammenbyggede et og to etagers huse, mange indrettet som små detailforretninger der solgte de daglige fornødenheder til byens borgere: Brød, mælk, grøntsager osv.

I 1949 blev den oprindelige hjørneejendom Slagtergade/Østergade, hvor Jørgensen havde haft forretningslokale, nedbrudt og en ny moderne 3-etagers, kombineret beboelses- og forretningsejendom opført.

Benzinsalget foregik ved indkørslen til baggården fra Østergade. Her var opstillet to benzinstandere, en gammel hånddrevet og en elektrisk med Shell-kuppel og ur-viser. De var placeret på et ovalt betonfundament og overdækket af et elegant fir-kantet skræmtag, med afrundede hjørner, båret af en central placeret stolpe. På taget var monteret et skilt, bestående af enkelt monterede bogstaver SHELL. Benzinstationens kontor og vagtlokale ses i baggrunden. Man var på tidspunktet hvor fotografiet blev taget, endnu ikke færdig med byggeriet af den nye hjørnebygning. Senere placeredes også reklame-skilt mod Østergade: Shell-skallen monteret i en cirkelformet holder på mast og GM-forhandler-skilt monteret udhængende fra væggen. Påfyldningspladsen var beton-belagt imens overkørslen er belagt med brosten. Østergade var asfalteret.

ca 1916

1930
1949

Værkstedspersonalet hos Ferdinand Jørgensen, en gang i 1950erne.
1967
1967

1975

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *