1949
Esso
Holte Automobil Central
Strandvejen 379
Vedbæk

Direktøren for KTAS Fritz Johannsen opførte i 1909 en herskabelig sommerbeboelse i Schweizerstil på Strandvejen i Vedbæk, med udsigt over havnen og Øresund. Ved Johannsens død i 1934 arvede sønnen huset, men solgte det i 1937 til Chr. Riber Hedetoft, der var indehaver af Holte Automobil Central, som efterfølgende flyttede ind i villaen. Til villaen hørte en over 5.000 m2 stor grund, og på den, lige syd for boligen, opførte Hedetoft en filial af Holte Automobil Central, med udstillingslokale, benzintank og servicestation indeholdende vaske- og smørehal samt værksted, alt tegnet af arkitekten Henry Kryger.

Som flere andre tankstationer opført på den tid, har Kryger anvendt funkis-formsprog, med murede facader dækket af gråhvid puds, hvilket imiterede beton, store glaspartier og et fladt glastag over påfyldningspladsen.

På billedet er tankpasserne, klædt i hvide kedeldragt og med kasket, ved at tanke en bil. Der er både hånddrevne og el-pumper på pladsen. En kande med vand står klar, hvis køleren skal efterfyldes.

Mod Strandvejen fortalte vimpler og skilte at her handledes og serviceredes Ford-vogne, ligesom et stort Esso neonskilt orienterede om benzinforhandling. Påfyldningspladsen afgrænsedes mod Strandvejens fortov af en lav mur.

I 1963 blev et 12m2 stort separat lokale til benzinsalg opført til venstre for udstillingslokalerne, også det var tegnet af Henry Kryger.

I 1964 opstilledes selvbetjeningspumper med møntindkast.

I slutningen af 1960erne og 70erne blev der flere gange ansøgt om udvidelse af anlægget, men frednings og planmyndigheder gav afslag og i 1975 lukkede benzinsalget og automobilforretningen. Bygningerne blev efterfølgende nedrevet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *