1948
BP
Øksnebjerg Brugsforening
Odensevej 119
Øsknebjerg
Assens

I 1925 skrev Johannes V. Jensen en novelle med titlen ”Naaede de færgen?”. Novellen handlede om et ungt par, der på motorcykel skynder sig over Fyn. De vil nå den næste færge fra Nyborg. Men døden forfølger dem i en mystisk bil. I 1948 blev novellen indspillet som kortfilm af instruktøren Carl Th. Dreyer. Dreyer ændrede titlen til ”De nåede færgen”. Filmen var finansieret af Ministeriernes Filmudvalg, en forløber for Rådet for større Færdselssikkerhed.

I Johannes V. Jensens fortælling ankom parret til Fyn via Fredericia og Strib-færgen, men den var lukket da Lillebæltsbroen blev indviet i 1935. Derfor ændrede Dreyer historien, så de ankom med jernbanefærgen fra Årøsund til Assens. Og det var netop på landevejen Assens-Odense, den nuværende sekundærrute 168, Øksnebjerg Brugsforening lå. Her stoppede parret for at tanke benzin på deres Nimbus motorcykel. De racede derefter videre, men kørte forkert i en landsby og forsøgte så at overhale en sort varevogn. Det lykkes dem aldrig, for det var døden, der styrede bilen. De blev presset ud i vejkanten og ramte et træ.

Uddeleren ved Øksnebjerg Brugsforening hed Carl Krolykke og det var hans datter, den på daværende tidspunkt 20 årige, Ella, der var tankpasser i filmen. Føreren af motorcyklen spilledes af Nimbus´ fabriks-kører Josef Koch og passageren af dennes hustru, Kamma.

Tanken i Øksnebjerg var typisk for den tids landevejstanke, en enkelt, ældre, hånddrevet pumpe på en grusbelagt plads foran brugsforeningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *