1935
Standard
Aarhus Rutebilstation
Fredensgade/Sønder Allé
Aarhus

På fotografiet ses en rutebil der var ved at blive tanket. Den kørte på ruten Aarhus-Brabrand, en rute der blev betjent af Strandgaards rutebiler. Bilen er en Audi eller MAN med karrosseri fra J.W. Darr i Silkeborg. På stern-linjen var skiltet med Standard olie og benzin, ligesom der på muren reklameres for Standard Motor Oil. Godt gemt bag de kraftige søjler, oplyser kuplerne på pumperne, potentielle kunder om muligheden for at tanke benzin.

Rutebilstationen i Aarhus lå indtil 1930 i Rosengade, men det år indviedes en ny rutebilstation tegnet af arkitekt Wilhelm Kleemann.  Den nye rutebilstation var på den tid Nordeuropas største og lå på Amtmandstoften i den trekant der udgjordes af Fredensgade, Sønder Allé og Banegårdsgade tæt på hovedbanegården.  På pladsen var der foruden rutebilstation også automobilforhandler (De Forenede Automobilfabrikker, Triangel og Fiat) værksted, frisørsalon, tobakskiosk og to benzinstationer. I trekantens vestlige hjørne, ud mod Spanien, der indtil ringgade-projektet var fuldt gennemført i 1938, var hovedfærdselsåren gennem Aarhus, lå den viste Standard-station. Den var opført i 1930 af DDPA som Pratt-station, blev så sammen med de øvrige DDPA-anlæg i 1931 skiltet om til Standard og i 1939 til Esso.  

Stationen var opført i den, i 1930erne for tankstationer meget anvendte, arkitektoniske stilart, kaldet tempel. Den er kendetegnet ved mere detaljeret udsmykning og sine kapitaler der understøttede skærmtaget således det mindede om et antikt tempel. Dette anlæg har ikke mindre end 13 søjler, foruden den meget kraftige kegleformede og ornamenterede, midt i facaden. Set vinkelret på facaden syntes den at forsætte op gennem taget for at afsluttes som en akroterion-lignende udsmykning.

Både Sønder Allé og påfyldningsområdet var belagt med brosten.

Tankstationen blev nedbrudt i forbindelse med at rutebilstationen blev ombygget i 1954 og efterfølgende var der kun én benzinstation på pladsen, nemlig BP-tanken på hjørnet af Banegårdsgade og Fredensgade.

1932
1933
1933

1933
1935

1935

1940 – trafikuheld på hjørnet af Spanien og Sønder Allé. Der er nu skiltet om til Esso.

1950

1953 – rutebilstationen set fra badeanstalten. Tankstationen er nedbrudt.
1954/55

1955 – BP-tanken på hjørnet af Banegårdsgade og Fredensgade.
1955

1957
1958 – hjørnet af Spanien-Dynkarken og Sønder Allé.
1943

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *