1933
Shell
Brotorvet
Østerbrogade 1
Nr. Sundby

Også i Nørresundby skabte den nye bro over Limfjorden forandring. Den lokale arkitekt Charles Jensen skabte ved broens nordlige landing sit hovedværk Brogaarden, der i mange år husede Clausens Hotel. Umiddelbart øst for Brogaarden, med facade ud mod Brotorvet opførtes en Shell-tankstation, ligeledes tegnet af Charles Jensen. Jensen havde i sit mangeårige virke hovedsageligt arbejdet med det klassicistiske formsprog, men gav med både Brogaarden og tankstationen sin fortolkning af den moderne funkis-byggestil.

Stationen var opført som to bygninger, begge med afrundede hjørner. Arealet mellem bygningerne var overdækket, mod Brotorvet var taget understøttet af to mindre cirkelformede bygninger med store vinduespartier. I den ene af de to bygninger var der indrettet bladkiosk, i den anden var udstillet varer. To pumpestandere var opstilet under halvtaget imellem de to mindre bygninger. Ved hver af de to indkørsler var placeret søjler med Shell-kupler.

På tagets sider var monteret Shell-skilte, med en skrifttype der understregede det moderne funktionalistiske udtryk.

Benzinselskaberne søgte i 1930erne bl.a. ved hjælp af funkis-arkitektur, at udtrykke præcision, logik, fornuft, rationalitet, orden og troværdighed. Glas og stål fremstilles, som benzin, gennem tekniske processer og hele stationen fremstår som et teknisk kompliceret apparat.

I midten af 1950erne blev stationen på Brotorvet ombygget, de cirkelformede bygninger blev erstattet af stolper og et salgsrum indrettet i den sydlige bygning ligesom der blev indrettet vaske- og smørehal i den nordlige bygning. 

Bygning blev nedrevet i 1987-88 for at give plads til boligbyggeri.

1954

1970

1987

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *