1913 Shell Gl. Kongevej København

Da den nye hovedbanegård i København i 1911 stod færdig, overtog kommunen det gamle banegårdsterræn, beliggende nord for frihedsstøtten, mellem Vester Farimagsgade og Skt. Jørgens Sø. Planen var at arealet skulle bebygges med bolig, kontor og forretningsbygninger. På grund af krige, bygge krise, bankkrak og generel afmatning tog det imidlertid sin tid. Først i 1970 var hele arealet bebygget. I den mellemliggende tid henlå store dele af området som et klondike, i folkemunde kaldet terrænet. I interimistiske barakker og basarbygninger indrettedes værksteder, småindustri, garager, stalde, obskure kaffebarer og værtshuse. Her var der driftige handelsfolk, der var leveringsdygtige i alt mellem himmel og jord – med og uden regning, som der nu var behov for.

Det var på det areal at en af datidens store autoforhandlere Københavns Automobil Central der anlagde tankstationen, der var den første i Danmark hvor man fra offentlig vej kunne købe benzin. Tankanlægget blev opført i 1913 og forhandlede Shell-benzin leveret af det ny etablerede Dansk-Engelsk Benzin & Petroleum Co. Tanken blev passet af Hr. Drejø

Københavns Automobil Central var grundlagt i 1910 af Andreas Jacobsen der oprindelig var uddannet som mejerist. Foruden at have agentur for flere udenlandske bilfabrikker bl.a. de franske mærker Rolling og Chenard & Walcker fabrikerede Jacobsen selv biler. Det foregik på, den af ham i 1912 etablerede, Dansk Motor- & Maskinfabrik. Bilerne solgtes under navnet K.A.C.

Senere flyttede firmaet, med Shell tankstationen, lidt længere ud af Gl. Kongevej og fik forhandling af DOMI bl.a. Morris. I 1939 overtog sønnerne Fin Preben og Alf. P. Jacobesen virksomheden sammen med en Ingeniør Leyer. Virksomheden var i april 1945 udsat for sabotage.

Fotografiet er taget efter 1921, det viser de sorte nummerplader (A3926 Frederiksberg Birk) på bilen til højre. Den er ejet af fotograf Thorvald Larsen, der på det tidspunkt (fra 1919) var førstefotograf på Berlingske Tidendes billedtjeneste, måske det er ham der har taget billedet. I 1912 var han medstifter af Pressefotografforbundet.

Vognen til venstre med den hvide (før 1919) nummerplade S27? er hjemhørende i Hanherred, så den er langt hjemmefra.

Der ses i alt 4 pumpestandere fordelt på to trekantede pumpeøer, pladsen er oplyst men ikke overdækket.